Održana 5. IPMA SENET konferencija

61419569_2269437209788566_5046736175100854272_n

U Beogradu je u hotelu Hyatt održana 5-ta po redu IPMA SENET konferencija, kao i 23. Internacionalni kongres projektnog menadžmenta koji je okupio veliki broj učesnika iz 18 zemalja (Poljska, Rusija, Češka, Njemačka, Slovačka, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Švajcarska, Španija, Portugal, Ukrajina, Turska , Slovenija, Austrija i Srbija ) članica IPMA jugoistočne Evrope, ali i članove prestižnih Univerziteta u Srbiji i Rusiji te predstavnike Ministarstva i lokalne samouprave grada Beograda.

Goste je u ime domaćina „IPMA Srbija“, u Skupštini grada Beograda, pozdravio dr Vladimir Obradović, predsjednik Udruženja za upravljanje projektima Srbije,

nakon čega je to isto učinio i dr Jesus Martinez Almela, predsjednik IPMA (International Project Menagament Association) asocijacije.

Glavna tema konferencije bili su “IZAZOVI RASTUĆE EKONOMIJE” o čemu je na otvaranju konferencije govorio Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, dr Nenad Popović, istakavši da je Srbija već postala centar inovacija jugoistočne Evrope kao i jedno od najvećih gradilišta računajući autoputeve i projekat “Beograd na vodi” u čemu svoje aktivno učešće u praćenju i realzaciji projekata imaju certifikovani projekt menadžeri.
Ministar Popović je takođe predstavio rezultate Srbije iz proteklog perioda ali i izrazio nadu u potencijalni razvoj startap biznisa i projekata kako u Srbiji tako i u saradnji sa zemljama okruženja s obzirom kako je naveo da istraživanja vodećih svjetskih agencija pokazuju da najrazvijenije ekonomije u svjetu više od 30 procenata svog BDP-a ostvaruju upravo kroz različite projekte.

U tri dana trajanje konferencije govorilo se o mnogim temama:
– Poboljšanje PM kompetencija u javnom sektoru – Ilya Vinokurov, Joop Schefferlie
– Žene u projektnom menadžmentu – Aline Merle, Maja Češljević
– Projektno orijentisane aktivnosti Ministarstava industrije i trgovine Rusije – Aleksandr Tovb, Vasili Osmakov
– Ekološki projekti kao stub ekonomskog rasta – Marija Todorović
– Izazovi liderstva u softverskim projektima – Filip Jovanović
– Objavljivanje radova u najboljim naučnim časopisima – dr Martina Huemann
– Alati za poboljšanje performansi projektnih procesa u digitalnoj eri – Constanta Nicoleta Bodea
– Klasifikacija infrastrukturnih projekata – Damir Butković
– Projekt menadžment kompetencije u finansijskoj industriji – Maria Alessandra
– Nacionalni projekti kao način rješavanja ekonomskih problema – Ekaterina Khalimon
– Procesi edukacije projekt menadžera u Hrvatskoj I Sloveniji – Sandra Mišić
– Razvoj kompetencija studenata projektnog menadžmenta u Poljskoj – Joanna Rzempala

Tokom trajanja SENET-a održan je i izuzetno zanimljiv okrugli sto na temu „Pametni gradovi – nova perspektiva za inovativne i startap projekte u digitalnom dobu“ – čiji su domaćini bili Reinhard Wagner i Toni Richard Crisolli.

Posebno zanimljiv bio je radni sastanak direktora certifikacionih tijela Udruženja sa ispitivačima gdje se raspravljalo o primjeni novog ICB-4 (Individual Competence Baseline), njegovim prednostima i nedostatcima kada je novi način certificiranja u pitanju.

Učešće na radnom sastanku uzeli su i direktor certifikacionog tijela BiH Predrag Malešević, kao i Slaviša Lukić akreditovani ispitivač IPMA.

Za kraj ne možemo a da ne pohvalimo IPMA Srbiju za besprijekornu organizaciju konferencije te da napomenemo da će se sledeća SENET konferencija održati u Bratislavi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter