Obavijest IPMA

ipma-logo

Međunarodna asocijacija za upravljanje projektima (IPMA) je federacija sadašnja 72 udruženja članica, koja promoviše kompetentnost u upravljanju projektima, programima i portfeljima u svim sektorima i uključuje zainteresirane strane širom svijeta u unapređenju ove discipline.
Tokom sastanka u Kopenhagenu, IPMA je raspravljala o strateškoj važnosti povjerenja za uspješno provođenje projekta i održive rezultate. U svijetu koji se sve više projektuje, izgradnja odnosa i saradnja zavise od povjerenja između svih relevantnih strana, na primjer, kroz integrisanu isporuku projekata (IPD) u građevinskim projektima partneri nastoje postići zajednički interes, sistem, poslovnu strukturu i praksu kako bi optimizirali rezultate projekta, povećali vrijednost, smanjili otpad i postigli održiva rješenja kroz sve faze projekat.
Umjesto da se svaki učesnik fokusira isključivo na svoj dio, bez razmatranja implikacija na cijeli projekt, (IPD) u startu okuplja sve učesnike sa zajedničkim poticajima kako bi maksimizirali vrijednost.

Vijeće delegata zaključuje da:

• Pojedinci koji su uključeni u projekte imaju priliku ojačati svoju kompetenciju u vezi sa „Odnosima i angažmanom“ na povjerenju (vidi IPMA ICB Verzija 4.0)
• Lideri treba da njeguju kulturu poverenja unutar svoje organizacije, kao i prema svim partnerima uključenim u projekte, programe i mreže projekata;
• Organizacije će uspostaviti obostrano korisne odnose sa svim zainteresovanim stranama uključenim u projekte za postizanje održivih rezultata (vidi IPMA OCB Verzija 1.1).

IPMA predsjednik dr. Jesus Martinez-Almela potvrdio je da “u svijetu koji prijeti da se još više udalji, međusobno povjerenje u projekte postaje još važnije za postizanje održivosti. Svi lideri su pozvani na akciju, njegujući povjerenje i gradeći saradničke odnose. IPMA podržava društvo kroz svoje globalne standarde i dijeli znanje i iskustvo širom zemalja, kontinenata i kultura kako bi omogućila svijet u kojem svi projekti uspiju.

Ovo je tekst koji je istovremeno objavljen na sva 72 sajta Udruženja članica IPMA-e.

Predsednik IPMA-e, Dr. Jesus Martinez-Almela je dostupan za komentar.

Možete ga kontaktirati na mail: info@ipma.world

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter